dimecres, 25 de març del 2009

GOOGLE DOCS

Hem creat un DOC per poder treballar en grup i no ser- hi físicament totes les components del grup. Ara ja podem treballar cada una a casa seva i/ o on vulgui i igualment tenir- ho tot junt en el mateix document i poder treballar- hi a l'hora. Què us sembla? Interessant, eh!!!

Doncs us explico com fer- ho:

  • Anem a la pàgina de Google i entrem amb la nostra adreça i contrasenya. També hi podem entrar directament si entrem amb la següent adreça: http://www.google.docs.com
  • Si entrem amb la primera opció, a la part de dalt a l'esquerra veurem que hi posa gmail- calendar- docs- etc. Entrem allà on hi posa docs.
  • Un cop al nostre doc podem modificar i crear tants documents com vulguem.
  • Per modificar l'idioma al entrar, perquè segurament estarà en anglès, anem a: configuració.
  • I per tal de poder compartir un document del doc amb les nostres companyes de grup anem al document corresponent, l'obrim i anem a "compartir"- "compartir con otros usuarios". Els usuaris amb qui compartim els hem de convidar com a col·laboradors perquè si no només podran llegir el document però no hi podran treballar ni fer res.
  • Als documents del doc s'hi pot treballar com si treballessis des del word, més o menys.

Doncs ara si que ja som totes unes treballadores virtuals!!!

Jejeje!!!

dimarts, 17 de març del 2009

TREBALLEM AMB EL WORD

En aquesta sessió vam treballar amb el word i vam descobrir un munt de funcions que la majoria no coneixíem i que ens seran molt útils en la nostra carrera i treball estudiantil i professional.

Què vam aprendre de nou i quins passos vam seguir utilitzant un document de text que estava penjat al blink i que vam obrir amb el word?

1. Posar tots els títols en un mateix estil que ens ve donat per defecte amb el word i que podem canviar si volem. Per canviar l'estil només em de clikar sobre aquest amb el botó dret del ratolí i anar a "modificar"- "documents nous" i "acceptar". Si no tenim tots els títols amb el mateix format el word no ens pot fer l'índex.

2. Ara ja podem fer l'índex però per no fer- lo en un altre document i tampoc al final del que hem obert o en una pàgina qualsevol i al imprimir- lo col·locar- lo al seu lloc anem a l'inici del document a dalt de tot de la primera pàgina amb el cursor i fem un salto de pàgina: "Diseño de pagina"- "Salto"- "Salto de pagina".

3. Ara sí, per fer l'índex anem a: "Referencias"- "Tabla de contenido"- "Tabla de contenido" (hi ha una opció que l'hem de treure què és la de "Usar hipervínculos" perquè mai la acostumarem a fer servir.

- Si aleshores en l'índex veiem que hi ha alguna cosa indexada que la volem canviar ho fem al document i desprès modifiquem l'índex actualitzant- lo. Seleccionem tot l'índex què ens quedarà subratllat en gris i clikant a sobre amb el botó dret li donem a: "Actualizar campos"- "Actualizar toda la tabla".

- Si hem de modificar un apartat perquè l'hem d'ampliar o millorar tornem a fer el mateix per actualitzar l'índex altra vegada.

- Imaginem- nos que desprès volem posar un subtítol o varis apartats amb el format de (títol 2), doncs ho arreglem al document i altra vegada anem a "Actualizar contenido"- "Actualizar toda la tabla".

- L'índex també el podem modificar amb els diferents estils.

- També podem numerar els títols i tornar a actualitzar l'índex. Els punts de numeració però s'han de posar a cada títol. I no oblidant- nos mai d'actualitzar al acabar l'índex.

4. Ara ja podem fer la tapa. Primer anem a l'inici del document i fem un salto de pàgina perquè ens quedi la tapa al davant de tot. Un cop això ja la podem fer com vulguem. Al acabar també actualitzem l'índex.

5. Un cop hem acabat el treball ja podem numerar les pàgines del treball: "Insertar"- "Números de página".

- Imaginem que no volem numerar la tapa ni l'índex. Aleshores jugarem amb les seccions (com les llibretes de diferents fulls de colors). En el word podem generar seccions per poder treballar amb diferents parts del document sense que el que fem o modifiquem afecti a tot el document.

Creem seccions:

- Posem el cursor i seleccionem a partir de on volem que sigui una altra secció.

- Anem a "Diseño de pàgina"- "Salto"- "Salto de sección".

- Ara ja podem modificar només la secció que vulguem traient primer la etiqueta de la dreta del document on hi diu "Igual que la anterior"

- Per dir- li a on volem que ens comenci a numerar les pàgines anem a: "Diseño"- "Número de página"- "Formato números de página" i on hi diu "Iniciar en...1- 2- 3" selecciones el número de pàgina on vulguis.

I això és tot!!!

Ara ja podem treballar estupendament amb un sol document i no fent copiar i enganxar tota la estona ni altres coses...

M'ha agradat molt i m'ha estat molt útil aprendre aquestes coses noves i, de fet, ja les he posat en pràctica!!! Gràcies Loles!!!

dilluns, 16 de març del 2009

NOTEBOOK

La creació d'un BLOC DE NOTES ens pot ser molt útil per a l'aprenentatge i/o informació interactiva entre companyes de classe i/o feina, entre els/les mestres, entre mestres i família, a les escoles, etc.

Diferents possibilitats que ens ofereix:

- Estructurar diferents carpetes amb les temàtiques que vulguem.

- Tenir els enllaços que tu vulguis i on tu vulguis i no només al teu PC.

- Compartir aquests enllaços, només els que tu vulguis i amb qui tu vulguis.

- És un espai de treball comú on no cal ser- hi present físicament.

- S'hi poden guardar pàgines web; diferents paràgrafs i/o texts; etiquetar i/o posar comentaris als enllaços; etc.


Buscant informació sobre els blogs vaig trobar una pàgina que em va semblar molt interessant ja que hi ha un llistat de blogs educatius que ens poden ser molt útils, si hi voleu fer una ullada...


Com crear un BLOC DE NOTES amb el Google

Passos a seguir:
1. Accedim a la nostra conta de gmail, si en tenim. Si no és el cas i ho volem fer amb google n'haurem de crear una.
2. Un cop a la nostra conta, a la part de dalt de la pàgina d'inici on hi diu Calendar, Docs, ...; clikem a la paraula "Más" sobre la fletxeta i tornem a clikar on hi diu "Todavia más". Se'ns obrirà una nova pàgina on hi diu "Más productos de Google". Anem allà on hi diu "Bloc de Notas" i hi accedim.

3. Per defecte al clikar ja haurem creat un bloc de notes al qual li podem canviar el nom, afegir- hi enllaços, noves carpetes, etiquetes, etc,; es tracta d'anar provant amb les diferents opcions de la pàgina.

4. També podem crear un nou Bloc de Notas a "Crear un nuevo Bloc de Notas".

5. Per últim, si volem compartir un dels nostres blocs amb algú en concret i un bloc en concret, un cop tenim aquest obert anem a "Opciones para compartir" i en el requadre blanc de "Invitar a colaboradores" escrivim les adreces de la persona o les persones amb les que volem compartir el bloc. Aquestes rebran una invitació que hauran d'acceptar. Si ens convidessin a nosaltres també rebríem una invitació al correu.

I així és com podem compartir entre nosaltres un munt d'informació!!! A veure que hi poseu, eh!!! ;-)

M'ha semblat molt bona idea això de poder treballar amb les meves companyes de grup i poder realitzar un treball sense haver de ser- hi present físicament. D'aquesta manera suposo que ningú pot tenir l'excusa de... jo no puc quedar!!! Jejeje!!! Ni jo!!! ;-)
Aquí teniu l'enllaç per si voleu crear el vostre BLOC DE NOTES des d'aquí mateix:

dimecres, 11 de març del 2009

DIGITALITZACIÓ DE SÓ

La digitalització podem dir que és convertir la informació en seqüències numèriques que poden ser tractades per un ordinador, ja siguin imatges, só o video.
Aquesta vegada hem digiatlitzat só.

És el mateix que vam fer amb les imatges però amb un programa diferent anomenat AUDACITY.
Aquesta vegada però hem fet grups de 3 o 4 persones i cada un/a escull una frase o segment d'una frase d'un text que haurà de gravar a l'ordinador i desprès ajuntar amb la resta de companyes del mateix grup. Un cop acabat això buscarem una música de fons per possar- hi.

Per fer- ho hem seguit els passos següents:

  1. Connectem un micròfon i uns auriculars a l'ordinador i comprovem que funcionin bé, el micròfon ha de tenir la ratlleta del só a volum elevat o no ens sentirem correctament.
  2. Quan ens disposem a gravar el nostre segment o la nostra frase hem de prémer el botó de de color vermell, que el trobem encerclat a la part de dalt de la pantalla. Veurem que mentre gravem surt una línia que fa ones, si no les fes voldria dir que no s'està gravant. Cal deixar una mica de gravació en blanc abans i desprès.
  3. Un cop acabat de gravar el nostre segment o la nostra frase premem el botó verd per si ens volem sentir.I si ens agrada com ha quedat ja ho podem guardar.
  4. Per guardar- ho cal anar a "Archivo"- "Guardar como WAV" ja que si no només ho podríem sentir amb l'Audacity i no amb qualsevol altre reproductor.

Per adjuntar els altres segments o frases cal que fem:

  1. Obrim l’arxiu de so que havíem guardat anant a “Archivo”- “Importar audio” i seleccionem el fitxer desitjat.
  2. Un cop tenim els fitxers a l’Audacity ens van quedant un a sota de l’altre i si en volem canviar l’ordre els hem d'arrossegar amb el ratolí allà on els volem.
  3. Per sentir- ne un de sol sense sentir els altres els hem de silenciar o només seleccionar el que volem sentir amb els botons de l'esquerra del segment o frase.
  4. Per treure les pauses del final i principi dels segments:
    - Amb el cursor seleccionem el tros que volem retallar.
    - Amb les tisores retallem el tros seleccionat (botó que té un dibuix amb unes tisores).
    - Si volem veure més clarament la zona a retallar podem fer- ho amb el botó de la lupa.
  5. Perquè totes les frases tinguin la mateixa intensitat de só hem de modificar- ne els decibels:
    - Amb el cursor seleccionem tota la pista de so, començant pel final. - Anem a “Efecto”- "Amplificado" i ajustem els decibels de manera que ens quedin tots els segments o frases iguals de só.
    - Cliquem a “Permitir clipping” i “Aceptar”.
  6. Perquè tots els segments es sentin com una frase única, o en el nostre cas es sentin totes les frases com un únic arxiu (cançó): Cliquem el botó de la doble fletxa.
    - Posem el cursor sobra la pista i movem el segment o frase cap a la dreta o esquerra segons hagi d'anar col·locat a la frase o cançó. - Ho anem fent amb tots els segments o frases i col·locant- ho segons l'ordre que ho volem.

    - Ho tornem a guardar a: “Archivo"- “ Guardar como wav”.

Per posar música de fons al nostre fragment o, en aquest cas, a les nostres frases que juntes fan una cançó:

  1. Hem d’obrir els dos arxius: el de la música que volem posar de fons i el de la nostra cançó anant a "Archivo”- “Importar audio”.
  2. Amb el botó que hi ha de la doble fletxa col·loquem la nostra frase o cançó al tros de la pista on volem que es senti.
  3. Seleccionem el tros de la cançó que coincideix amb la frase (la nostra cançó):
    - Premem el botó que és com un rellotge de sorra “Herramienta de envolvente”.
    - Premem un tros abans del desitjat i un tros desprès.
    - Ens posem enmig dels dos punts i sense deixar de prémer el botó dret del ratolí podem anar encongint el so.
  4. Al final de la cançó que hem escollit podem fer que el só vagi desapareixent progressivament:
    - Hem de seleccionar l'últim tros de la cançó amb el botó del cursor anant a “Efecto”- “Desvanecer progresivamente”.
  5. Ara sí que podem guardar el final a: “Archivo”- “Guardar como wav”.

I aleshores és quan podreu sentir la cançó de "Peter Pan" de el Canto del Loco amb la lletra pel mig i fins i tot un tros cantat de "Vete a dormir" del programa de la tele de la cuatro, El Hormiguero.

A què mola? ;-)

dimarts, 3 de març del 2009

DIGITALITZACIÓ D'IMATGES
La digitalització podem dir que és convertir la informació en seqüències numèriques que poden ser tractades per un ordinador.
Les fotos fetes amb una càmera digital es converteixen en un arxiu, aquest arxiu queda guardat en un codi binari en seqüències de 0 i 1 que representen la imatge. Aquest codi permet que les imatges es puguin retocar i manipular fàcilment. Pujarem una imatge a Internet sense que aquesta ocupi tant espai i sense que perdi la seva qualitat.

Aleshores seguirem els següents passos:
1. Farem una foto amb la nostra càmera digital.
2. Passarem la foto de la nostra càmera al ordinador.
3. Ens descarreguem gratuïtament el programa GIMP.
4. Des el GIMP obrim l'arxiu de la fotografia.
5. Des de l'opció a caixa d'eines podem retallar la imatge a una mida més petita.
6. Desprès des de l'opció imatges- escalar la imatge, reduirem el nombre de píxels d'alçada i amplada.
7. Aleshores guardarem l'arxiu en un altre format ja que si no ens ocuparà molt espai i n'ajustarem la qualitat (format jpg).
Aleshores publiquem una entrada de presentació al nostre blog i hi afegim la nostra imatge retocada.

Doncs bé, un cop fet tot això i quan ja per fí me n'he sortit podeu veure la meva imatge...què per cert és d'un dia de compres amb una amiga amb unes ulleres molt divertides!!! Espero us agradi!!! ;-)